Hoe kweek je microgreens thuis? Een beginnersgids
Microgreens zijn niet alleen een prachtige aanvulling op je keuken, maar ook eenvoudig om thuis te kweken. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, microgreens zijn de perfecte keuze. In deze beginnersgids leer je stap voor stap hoe je je eigen verse microgreens kweekt.
Benodigdheden
Om microgreens thuis te kweken, heb je niet veel nodig. Hier is wat je in de basis nodig hebt:
- Zaadjes – Kies bijvoorbeeld voor zonnebloem, broccoli, radijs, of erwt.
- Substraat – Gebruik potgrond of een ander geschikt medium zoals kokosvezel.
- Kweektray of bakje – Dit kan een ondiepe tray of bakje zijn, zolang het maar water kan afvoeren. Kijk naar onze professionele en duurzame kweektrays speciaal ontworpen om microgreens te kweken.
- Water – Om het substraat vochtig te houden, en een plantenspuit is handig voor de fijne zaadjes.
- Optioneel: een groeilamp – Vooral handig in de winter of bij een gebrek aan natuurlijk licht.
Met onze microgreens starterkits heb je alle benodigde items bij elkaar.
Stapsgewijze Handleiding
Stap 1: Voorbereiden van de tray en het substraat
Begin door de kweektray te vullen met +-2cm van je gekozen substraat. Zorg dat het substraat gelijkmatig verdeeld is en licht vochtig, zonder dat het water op de bodem staat. Probeer het substraat licht aan te drukken om het oppervlak zo vlak mogelijk te krijgen, dit helpt bij de verdeling van het microgreens zaad.
Als je professionele microgreens kweektrays gebruikt lees dan dit: Plaats de tray met gaten in de dichte tray zonder gaten, vul de tray met gaten met substraat. Op deze manier kun je na het kiemen water gieten in de dichte tray, waardoor het substraat van onder water kan opnemen en de microgreens niet nat worden wat de kwaliteit sterk verbeterd.
Stap 2: Zaaien van de microgreens
Weeg de zaadjes af naar de aanbevolen dichtheid zoals vermeld staat op onze producten. Verspreid de zaadjes gelijkmatig over het substraat, gebruik hiervoor een klein glaasje of potje. Wij raden aan eerst de helft van het zaad te verspreiden over het hele oppervlak en daarna een tweede ronde om de verspreiding te verbeteren. Zorg dat de zaadjes niet te dicht op elkaar liggen, zodat er ruimte is voor luchtcirculatie later in een later stadium, dit zorgt voor gezondere microgreens.
Stap 3: Water geven
Gebruik na het zaaien een plantenspuit om het microgreens zaad goed vochtig te krijgen. Ook kun je een gietertje of een glaasje water gebruiken om het substraat vochtig te maken, maar zorg dat er geen plasje water ontstaat op de bodem van de tray.
Stap 4: Afdekken en laten kiemen
Dek het bakje af met een donker deksel of een andere tray om de zaadjes in het donker te laten kiemen. Het is belangrijk dat de tray of deksel goed afdekt, en de eerste dagen genoeg gewicht op het zaad uitoefent om het kiemend zaad goed te laten wortelen. Zet het bakje op een aangenaam warme plek, zoals een vensterbank. Je kunt enkele dagen wachten tot de plantjes de tray of deksel omhoog duwen, of stiekem checken hoe de kiem verloopt, maar zorg ervoor dat de deksel of tray het zaad blijft afdekken tot dag 3-4. Je hoeft geen water te geven als de tray of deksel voldoende afsluit.
Stap 4: Plaats in het licht
Na ongeveer 3-4 dagen zullen de zaadjes zijn ontkiemt. Verwijder het deksel en zet de tray op een plek met veel licht, zoals een zonnige vensterbank. Als er niet genoeg daglicht is, kan een lamp helpen om sterke, gezonde microgreens te krijgen. Geef gelijk water na het onthullen van de plantjes, mogelijke bodemschimmeltjes die zijn ontstaan onder de deksel roei je hiermee uit en gaan dood in het licht.
Stap 5: Water geven en verzorgen
Microgreens hebben regelmatig water nodig. De beste manier van water geven is om het substraat vochtig te houden, en de plantjes zoveel mogelijk droog om schimmels te voorkomen. Geef bij het gebruik van een open- en dichte tray water via de dichte tray, om de microgreens helemaal droog te houden en makkelijker water te kunnen geven.
Verzorgingstips
- Licht: Zorg voor voldoende licht om te voorkomen dat de microgreens lang en dun worden.
- Water: Voorkom overbewatering; het substraat moet vochtig blijven, maar niet doorweekt.
- Temperatuur en Luchtvochtigheid: Houd de omgeving op kamertemperatuur en zorg voor ventilatie, vooral als de luchtvochtigheid hoog is.
Oogsten en Gebruik
Microgreens zijn meestal klaar om geoogst te worden na 7-10 dagen. Oogst ze wanneer ze ongeveer 5-10 cm hoog zijn door ze net boven het substraat af te knippen of snijden. Voeg ze toe aan salades, sandwiches, smoothies, of gebruik ze als garnering voor extra smaak en voedingsstoffen.
Veelgemaakte fouten en hoe ze te voorkomen
- Te veel water geven: Dit kan leiden tot schimmelvorming. Gebruik een plantenspuit en zorg dat de tray goed kan uitlekken.
- Gebrek aan licht: Microgreens hebben veel licht nodig om stevig en gezond te groeien. Overweeg een groeilamp bij weinig daglicht.
Afsluiting
Microgreens kweken is eenvoudig, snel en supergezond. Of je nu kruiden, groenten of speciale varianten kiest, het is een leuke manier om je maaltijden te verrijken met smaak en kleur. Probeer het zelf en ontdek jouw favoriete microgreens!
Lees ook onze andere blogs in het Microgreens Magazine
Deel en ontvang 15% korting!
Deel dit product eenvoudig op een van de volgende sociale netwerken en ontvang 15% korting!